PODIGNUTA RAZINA SIGURNOSTI U HRVATSKOJ: Evo što se događa na aerodromima i graničnim prijelazima

Patrik Macek/PIXSELL

Podignuta je razina sigurnosti na hrvatskim  aerodromima i graničnim prijelazima.

Kako neslužbeno doznaje Net.hr, nakon stravičnih napada u Bruxellesu, reagirale su i hrvatske službe sigurnost pa je tako podignuta razina sigurnosti na aerodromima i graničnim prijelazima. Hrvatske sigurnosne službe prate situaciju, te razmjenjuju informacije s ostalim službama NATO-a.

Prijetnja nije detektirana, ali je zbog situacije u Bruxellesu podignuta razina sigurnosti.

Naime, iako je još nepoznato tko je odgovoran napade na Bruxelles, fokus istražitelja će biti na Najimu Laachraouiju (24) i Mohamedu Abriniju (31). Dvojac je poznat istražiteljima još od pariških napada, ali za razliku od Abdeslama, ali oni su uspjeli pobjeći policiji. Abrini je Abdeslamov prijatelj iz djetinjstva, a Laachraouijev DNK je pronađen u tzv. ‘sigurin kućama’ u kojima su se pripremali napadi.

Svjedoci napada: ‘Mislim da imam anđela čuvara’

U dvije eksplozije na aerodromu poginulo je 13 ljudi, a 8 u Maelbeeku. Međutim, taj broj bi mogao rasti, a vatrogasci koji su bili na poprištu događaju rekli su da su vidjeli najmanje 10 leševa. S druge strane, bruxellsko poduzeće za javni prijevoz Stib objavilo je da je u eksploziji u stanici podzemne željeznice Maelbeek u utorak ujutro poginulo 15 ljudi, 55 ih je ranjeno, od kojih je 10 u kritičnom stanju.

Svjedoci nesreće svjedoče o današnjim bombaškim napadima te priznaju kako u tom trenutku nisu imali nište nego ”jako puno sreće”.

>>> MLADI HRVATI U BRUXELLESU! Oglasili se putem društvenih mreža: ‘Ne znamo više ništa više nego vi što čitate na portalima’

Pavle Kalinić: ‘Niti jedan grad više nije siguran’

Svojedobno je za politički tjednik 7DNEVNO dr.Pavle Kalinić, šef Ureda za upravljanje u hitnim situacijama grada Zagreba, analizirao uzroke i posljedice terorističkih napada, kolike su mogućnosti da se slični scenariji ponove na području Republike Hrvatske te kojim se metodama mora krenuti koristiti ukoliko se terorizmu želimo suprostaviti na adekvatan način.

Luka Stanzl/PIXSELL
Luka Stanzl/PIXSELL

Je li Zagreb siguran od terorističkih napada?

Vrlo kratko i jasno: niti jedan grad više nije siguran od terorističkih napada.

Jesu li se poduzimale ikakve preventivne mjere u metropoli nakon terorističkog napada u Parizu?

Za sigurnost u gradu Zagrebu nadležan je MUP, odnosno Policijska uprava Zagrebačka. Oni jesu napravili određene preventivne mjere nakon terorističkih napada u Parizu, ali nadamo se kako za njih neće biti potrebe. Zbog nekoliko razloga možemo reći da smo na meti terorista: prvo, članica smo Europske unije i NATO-a, naši se vojnici nalaze u mirovnim misijama u Afganistanu i Maliju, a kako se to tamo naziva to je drugo pitanje. Drugo, sudjelovanje u rat u Bosni i Hercegovini bez obzira kako taj rat i naše sudjelovanje u njemu netko tumačio.

Raspolažemo li s dovoljno kapaciteta za borbu protiv terorizma?

Sigurno je kako niti jedna država ne raspolaže s dovoljno kapaciteta za takvu borbu. Pogledajte samo primjer Francuska: obučene policijske antiterorističke postrojbe, vrhunska profesionalna vojska te obavještajni sustav koji se nalazi na samom europskom vrhu, a opet nisu uspjeli spriječiti nemile događaje u Parizu.

Vjerujete li kako je došlo vrijeme za promjenu načina/metoda borbe protiv terorizma?

Problem s terorizmom je što ga ne možete predvidjeti. S druge strane, vidjeli smo na primjeru Francuske kako su oni deklasirani uvijek pola koraka ispred nas; spremni su počiniti razmjerno velike štete i ne pitati za posljedice. Ono u čemu je Hrvatska ugrožena je to što smo turistička zemlja, koja je na glasu kao sigurna. U našu zemlju kao turisti dolaze mnogi iz tzv. antiterorističke koalicije. Samo jedna nepodopština da se dogodi, Hrvatska će biti devastirana i turistički jer će turisti nestati kao što su nestali iz Pariza, odnosno Francuske.

Koji je Vaš stav, je li hrvatska policija spremna za borbu protiv terorizma u slučaju potrebe?

Siguran sam kako bi ATP Lučko mogla adekvatno odgovoriti terorističkim napadima. S druge strane, kakvim i kolikom kapacitetom zapravo Hrvatska vojska raspolaže teško mi je komentirati jer nije u mojoj nadležnosti, ali siguran sam kako raspolaže s ljudskim potencijalom koji bi mogao odgovoriti na nastale prijetnje. Međutim, ono što je sigurno je to da Republika Hrvatska u bliskoj budućnosti mora uvesti obavezan vojni rok za muškarce i žene. Činjenica je kako suočeni s ovakvim događanjima unutar nadležnih službi – vojske i policije, moramo imati zadani broj posebno obučenih policajaca i vojnika za borbu protiv terorizma. S druge strane, ono što je sigurno je to kako bi unutar obavještajnih službi trebalo zaposliti ljude koji govore arapski ili farsi jezik: jedan od jezika zemalja iz kojih dolaze najviše prijetnji. Međutim, činjenica je kako bi i Europska unija trebala imati zajedničke europske i vojne postrojbe što bi na kraju bio i konačan znak njezine punoljetnosti. Iako to mnogi pitaju, teško mi je dati odgovor na pitanje nalazimo li se u Trećem svjetskom ratu jer se sa sigurnošću ne može reći je li Drugi zaista završio.

>>> ZAGREPČANI PRESTRAVLJENI: ‘Prvo su na redu veći, a onda mi’, DOMAZET – LOŠO UPOZORAVA: ‘Ovo je tek početak!’


Komentari