Otkriće koje spašava život: Nemam auto, a nisam osuđena ni na ZET

www.kronikevg.com

Rješenje za nesnosne gužve u toplom komforu

Tramvaji i busevi u prometu danas više sliče na ljudske konzerve, a često se iz kreveta nemam volje dići upravo zbog javnog prijevoza. Mislim, tko voli zagušljive prostore pune ljudi i čekanja Božje milosti dok se vani smrzavate na jesenskim temperaturama? Samu sebe često uhvatim kako promatram ljude u autima i zavidim im što su na toplom. Koliko god bili “izritirani” stanjem u prometu i nesavjesnim vozačima, još uvijek su u boljoj poziciji nego mi putnici.

Studentska potraga za jeftinijim varijantama

Srećom pa se i Hrvatska u nekim segmentima ipak razvija i prati svjetske trendove, a jedan od njih je Uber. Otkrila sam aplikaciju tek prošle godine, no to je zato što sam općenito skeptična prema svemu i “ne vjerujem dok ne vidim i probam”, a moj mobitel je očito skeptičan prema svemu pa je svaka nova aplikacija za njega (i mene) prava egzotika.

O Uberu sam slušala s prijateljima na kavama jer im je bilo dosta mog nepovjerenja, a najviše žalopojki kako mi na taksi odlazi pola života i pola plaće, a nikad ne znam tko i što me čeka. To je taj trend i kao koriste ga svi, od Zagrepčana do turista, a ja sam, citiram, “totalno “out” pa ne shvaćam što propuštam”. I bili su u pravu, neka im. Budući da uz posao još uvijek studiram, mislim da je poznato što znači pojam “studentska plaća” – fatamorgana u kojoj novca ima, ali zapravo nema, a životne potrebe svedu se na minimum ako želite barem pokušati biti “odraslija osoba”. Logično, mi “studentski smrtnici” uvijek tražimo jeftinije varijante, a Uber je jedna od njih.

Mini istraživanje: Je li uopće isplativo?

Napravila sam za samu sebe i mini istraživanje je li mi to uopće isplativo. I zbilja je. Primjerice, do posla za 7 kilometara običan taksi platim 55 kuna, a s Uberom manje od 30, što je za moj studentski džep i više nego dobrodošlo. Srećom pa ne moram trčati na banku da platim vožnju jer su ove aplikacije jedno od tehnoloških čuda 21. stoljeća koje nam olakšavaju život pa preko aplikacije ide i plaćanje, a nisam baš preorganizirana i to Uber očito kuži. Ako nešto “zeznu”, uvijek je tu potvrda s e-maila – win-win situacija.

Mislim, ova aplikacija je zbilja spas. Sjetite se samo kako inače “sjedite” na telefonu i čekate telefonskog operatera i “prvi ste na listi čekanja” sljedećih sat vremena. Uber je ko stvoren za nas manje strpljive i lijene jer uzmem mobitel, pritisnem gumb i eto moje vožnje. Nažalost, Uber češće čeka mene nego ja njega, ali se sve riješi uz poziv, žurbu niz stepenice i “zadihanu” ispriku.
Fora je “stalkati” svog vozača preko aplikacije i vidjeti tko je za volanom i koja mu je ocjena, kao da sam filmska zvijezda pa svaki dan imam novog šofera. Plus da uvijek lijepo miriši u autima ili ja imam sreće pa me uvijek pogode dobri auti i vozači.

Svaka vožnja je nova avantura

A i ovo je nova razina “stalkanja”. Znam u svakom trenutku gdje se nalazi, a ponekad se, priznajem, znam i nasmijati kad promatram kako se okreće negdje usred ničeg (jer se ja često nađem upravo “tamo”), ali nitko se neće požaliti na to jer imaju zavidno jake živce i simpatični su i mlađi i teme nisu suhoparne. Super je i to što uvijek ima mjesta za ocjenu i komentar. Mislim, ako je vozač loš i osjećate se nesigurno, kome se požaliti? Sudeći prema praksi običnih taksija, vaše pritužbe nikad neće ugledati svjetlo dana, a s Uberom je sve crno na bijelo pa smo sigurni i vozač i ja. Win-win situacija 2. dio.

Nemam osobni automobil, a više nisam osuđena ni na ZET kada to najmanje želim i kada sam u zbilja velikoj žurbi, stoga je upravo Uber savršeno rješenje za nas studente, ali i ostale građane. Svaka vožnja je nova avantura, s Uberom ona postaje još ugodnija i uzbudljivija, a pritom sigurna i povoljna.


Komentari