Odlučeno je: HNS podržao koaliciju s HDZ-om! Mrak Taritaš: ‘Odlazim iz HNS-a’, Pusić će biti izbačena

FOTO: Facebook/ Andrej Plenković

Nova kriza vlasti u Hrvatskoj.

Središnji odbor HNS-a podržao je danas koaliciju s HDZ-om. Anka Mrak Taritaš na to je kazala da odlazi iz stranke, a Vesna Pusić smatra da će biti statutarno isključena.

“Ja sam bila protiv, ostala sam u manjini. Vjerojatno statutarno ću biti isključena jer neću podržati ovu Vladu u Saboru”, izjavila je Vesna Pusić, vidno razočarana.

“Otvoren je put za razgovore s HDZ-om. Čak je 78 glasova bilo za koaliciju s HDZ-om, ovo je prvi korak, no dalje se mora razgovarati”, rekao je Predrag Štromar.

HNS je predložio tri ministra. Jedan od prijedloga je Ministarstvo znanosti i obrazovanja i ministrica Blaženka Divjak. Ranko Marjan trebao bi biti u Ministarstvu pravosuđa. HNS je tražio i Ministarstvo graditeljstva, što znači da bi HDZ-ov Lovro Kuščević trebao odstupiti, potvrdio je Predrag Štromar.

Goran Beus Richembergh također je glasao protiv koalicije s HDZ-om. Neće podržati Vladu HDZ-a i HNS-a zbog čega će vjerojatno biti izbačen iz stranke. Protiv koalicije s HDZ-om je i Nada Turina Đurić.

Najglasniji protivnici suradnje s HDZ-om, Vesna Pusić, Andro Vlahušić, Goran Beus Richembergh i Nada Turina tako su preglasani na sjednici na kojoj se pojavilo 107 članova Središnjeg odbora. Za odluku o koaliranju bila su potreba 54 člana.

Predrag Štromar kazao je da žele dobro Hrvatskoj, žele ići naprijed, imati dobro i kvalitetno društvo: “Ovo je politička trgovina ako će Hrvatskoj biti bolje. Koalicije će biti ako HDZ prihvati uvjete.” Kazao je i da se neće kandidirati za predsjednika stranke.

“Nikako nam nije prihvatljivo da su Esih i Hasanbegović u koaliciji”, kazao je. Upitan za ministra financija Zdravka Marića, odgovorio je: “O tome ćemo razgovarati.”

Poručio je da su u HNS-u za kurikularnu reformu i da bi im bilo prihvatljivo da se na na čelo tima za njeno provođenje vrati Boris Jokić

Ivan Vrdoljak je po izlasku sa sjednice Središnjeg odbora uzviknuo: “Trgovina, samo trgovina”

Photo: Marko Lukunic/PIXSELL
Photo: Marko Lukunic/PIXSELL

Tijek sjednice HNS-a

19:54 Andro Vlahušić je rekao da je ponosan na odluku Predsjedništva, a da Središnji odbor još nije glasao. Poljubio se s Vesnom Pusić i otišao.

19:41 Vesna Pusić je napustila sjednicu te rekla kako ide na kratku pauzu.

19: 35 “Klijentelisti i korupcija u Hrvatskoj uvijek na kraju pobijede, nisam vjerovala da će tako biti u HNS-u”, izjavila je za Jutarnji list zastupnica HNS-a Nada Turina Đurić, koja se protivi suradnji svoje stranke s HDZ-om.

19:29 Uskoro se očekuje kraj pojedinačne rasprave, onda je na dnevnom redu glasanje.

19:09 Iz Središnjeg odbora HNS-a potvrđeno je da Srećko Ferenčak ostaje glavni tajnik stranke.

18:48 Svatko ima pravo na pet minuta govora, stoga se očekuje da bi sjednica ponovno mogla potrajati do dugo u noć.

18:11 Upravo okupljenima govori Goran Beus Richembergh.

Goran Beus Richembergh prokomentirao je sjednicu putem društvenih mreža:

“U prvom poluvremenu pobijedilo je poštenje i zdrav razum. U drugome je nasrtaj klijentelizma i političke korupcije mnogo jači. Plenkovićeva hidra pustila je pipke mnogo dublje nego što sam vjerovao. Ali kako god bilo, čist obraz i uzdignuta glava vrijede više od ministarskih i drugih sinekura pored tople peći velikog gazde”, kazao je Beus Richemberg.

18:05 Od 132 člana Središnjeg odbora, na sjednicu ih je došlo 107, što znači da je za izglasavanje odluke da se ne ide u koaliciju s HDZ-om potrebna natpolovična većina prisutnih.

18:00 Trenutno na sjednici govori Vesna Pusić, doznajemo kako je dočekana i ne baš oduševljenim aplauzom.

17:55 Kako pišu mediji, HNS-ovci su do sada raspravili na Središnjem odboru dvije točke dnevnog reda, a to su analiza lokalnih izbora i ostavka predsjednika Vrdoljaka, nakon kojih se u dva navrata iz dvorane začuo pljesak te su upravo prešli na razgovor o koaliciji s HDZ-om.

17:50 Ivan Vrdoljak je potvrdio ostavku i održao govor, nakon kojega je dobio dug i snažan pljesak prisutnih.

>>> Vrdoljak nakon govora ispraćen velikim pljeskom: ‘Idem u mirovinu’

17:47 Srđan Gjurković izjavio je kako ne očekuje nikakve preokrete nakon ostavke predsjednika stranke Ivana Vrdoljaka te je ocijenio kako je HNS svim postupanjima koja su uslijedila pokazala demokratičnost i ozbiljnost.

17:46 Goran Beus Richembergh izjavio je uoči sjednice Središnjeg odbora HNS-a kako očekuje da će se Središnji odbor “definitivno otkloniti od pokušaja da se HNS “kompromitira, zagadi i posvadi i podijeli”.

17:45 Vrdoljak je odbio odgovarati na pitanja novinara, ali je na novinarski upit kazao kako ide u mirovinu.

18.05 Od 132 člana Središnjeg odbora, na sjednicu ih je došlo 107, što znači da je za izglasavanje odluke da se ne ide u koaliciju s HDZ-om potrebna natpolovična većina prisutnih.

Photo: Marko Lukunic/PIXSELL
Photo: Marko Lukunic/PIXSELL

_____________________________________________________________________________________________________________________________________

Hrvatski sabor danas je nastavio s radom nakon više od mjesec dana stanke. Ova saborska sjednica bila je jedna od zanimljivijih zbog neizvjesnih okolnosti. Neki članovi Vlade govorili su i o novim parlamentarnim izborima.

Premijer Andrej Plenković danas je trebao predstaviti četiri nova ministra – unutarnjih poslova, zaštite okoliša, pravosuđa i uprave, zatražiti od Sabora da im iskaže povjerenje i time potvrditi da ima većinu u parlamentu. Ako premijer ne dokaže da ima većinu i ne dobije potporu za nove ministre, slijedi novi razvoj situacije. Na dnevnom redu Sabora bilo je i aktualno prijepodne u kojem bi 39 zastupnika premijeru i članovima Vlade trebala postaviti pitanja.

Međutim, na današnjoj sjednici u Hrvatskom saboru Andrej Plenković nije dokazao da ima većinu za imenovanje ministara, a već neko vrijeme manjinci zagovaraju nove izbore.

Također, u 18 sati danas je bila zakazana sjednica vrha HDZ-a, no sjednica je odgođena i očekuje se novi termin umjesto današnjeg.

Sve vodi prema tome da će doći do prijevremenih izbora, no to su opet pretpostavke, a više ćemo znati sljedećih dana.

>>> Plenkovića žestoko napadaju: ‘Pokažite 76 ruku ili idemo na izbore!

Ostavka Ivana Vrdoljaka

U Hrvatskoj je kriza vlasti vrhunac dostigla ostavkom predsjednika HNS-a Ivana Vrdoljaka. Podsjećamo, nakon sedmosatne dramatične sjednice Predsjedništva i šokantnih obrata, dojučerašnji šef HNS -a dao je ostavku na čelnu funkciju i sve ostale političke dužnosti. Pozicije ga je koštalo koketiranje s HDZ-om i premijerom Plenkovićem koji je HNS-u ,prema riječima Andre Vlahušića, dao “veliku, ogromnu ponudu” . Predsjedništvo stranke na koncu ju je odbilo, a njoj su se najviše usprotivili sam Andro Vlahušić, Anka Mrak – Taritaš, Vesna Pusić, Goran Beus Richembergh, Nada Turina Đurić, anđelko Topolovec i Matija Posavec.

Kako je sad već poznato javnosti, Vrdoljak se cijelo vrijeme nadao da će uspjeti postići jednoglasnu odluku Predsjedništva.

Iako se na početku činilo da sad već bivši predsjednik HNS-aa ima sve konce u rukama, govor Vesne Pusić koja je izričito odbacila svaku pomisao o koaliciji s HDZ-om, doveo je do pravog preokreta. Njenom stavu pridružili su se i gore spomenuti članovi zbog čega je Vrdoljak bio u pat poziciji.

HNS je tako ostao bez predsjednika, a postavlja se pitanje tko će nakon njega preuzeti čelo stranke. Za sada se među HNS – ovcima spominje samo jedno ime – Anka Mrak – Taritaš. Podsjetimo, u izbornoj noći, a nakon gubitka Anke Mrak – Taritaš u Zagrebu, dio HNS – ovaca, na čelu s Vlahušićem već je zatražio Vrdoljakovu ostavku, smatrajući ga odgovornim za težak poraz HNS – a kako u Zagrebu, tako i u Dubrovniku, Varaždinskoj županiji te Osječko baranjskoj županiji.

Kako Zagreb.info tada doznaje od izvora bliskih vrhu HNS-a, jedini logičan izbor za novog čelnika bila bi Anka Mrak – Taritaš koja je spremna za kandidaturu. Na koncu, upravo ona slovi kao najpopularnija oporbena političarka.

Nakon dramatične sjednice Predsjedništva HNS – a i burnog jutra u Hrvatskom saboru, HNS-ov Milorad Batinić za N1 kazao je da rasprava o koaliciji “Narodnjaka” i HDZ-a još uvijek nije gotova te postoji mogućnost da Središnji odbor promjeni odluku Predsjedništva.

Tijek sjednice u Hrvatskom saboru

17:25 Saborski zastupnik Željko Glasnović rekao je u Saboru da aktualna situacija nikome ne odgovara.

“Bolje kraj terora nego teror bez kraja. Ovakva pravna i ustavna kaljuža nikome ne odgovara. U hrvatskoj državi ljudi nisu shvatili da je politika bez morala passe, tu je sve kao da se trguje na konjskom sajmu. Ja vidim da je hrvatski narod prevaren, nijedno ključno pitanje nije riješeno”, izjavio je Glasnović.

16:58 Klubovi zastupnika SDP-a i Mosta prekinuli su popodnevnu raspravu u Saboru tražeći stanke, navodeći kako smatraju da daljnja rasprava nema smisla dok premijer Andrej Plenković ne pokaže da ima parlamentarnu većinu ili ne podnese ostavku.

16.30 Iz HDZ-a je stigla obavijest medijima da se sjednica Predsjedništva HDZ-a odgađa te da se očekuje novi termin umjesto današnjeg u 18 sati.

14:50 Premijera Andreja Plenkovića nisu previše uznemirila pitanja zastupnika te je nakon “rešetanja” u Saboru rekao, kako pišu 24 sata, “vidimo da je sve bilo kul”. Na pitanje računa li još uvijek na HNS u preslagivanju ili na neku drugu opciju, Plenković je kazao da uvijek ima opcija.

14:00 Gordan Jandroković je nakon aktualnog prijepodneva odredio stanku do 15 sati.

12:11 SDP-ovac Nenad Stazić obratio se premijeru Plenkoviću:

“Nastojite okupiti većinu, to je legalno i legitimno, za sada vam ne ide, vjerojatno zato jer nitko neće s vama, nudite ministarske fotelje, to se uklapa u koncept trgovačke demokracije. Nudite novac svih nas za jedno mjesto u Saboru – želite isplatiti mirovine pripadnicima HVO-a. Njihov broj mogao bi narasti do neslućenih razmjera. A hrvatski penzioneri i dalje će kopati po kontejnerima.Premijeru koliko ćete uzeti hrvatskim penzionerima da biste kupili jednu saborsku ruku?”, kazao je Stazić.

“Stavljati u razgovor sa strankama u kontekst trgovine nije dobro. Nije realno da ne pregovaramo i to ćemo demistificirati. Kad je riječ o mirovinama HVO-a, mi ispunjavamo našu obvezu”, odgovorio je Plenković.

11:00 Gordan Maras (SDP) premijeru je poručio kako se ponaša kao da je sve normalno

“Nalazimo se u bizarnoj situaciji. Pravite se kao da sve funkcionira normalno, a ništa nije normalno u političkom životu. 41 dan nemate većinu ni vladu. Hoćete sve ministre posmjenjivati. Hrvatska ne ide u dobrom smjeru. Što vi radite? Srušili ste Vladu i izazvali političku nestabilnost zbog jednog čovjeka, ministra Marića. Političkom trgovinom želite osigurati svoju stolicu. To nisu radili ni Sanader ni Karamarko. Građani ne žele muljanje ispod stola. Je li vam neugodno zbog toga”, kazao je Maras.

“Vi ste meni najdraži zastupnik i to znate gospodine Maras. Pitate li me ovo kao pobornik HGS-a u Splitu ili kao SDP-ovac. Nisam siguran koga vi zastupate. Ljudi u Splitu bi to voljeli znati”, kazao je Plenković.

10: 59 Orepić je kazao kako je Plenković uzurpirao vlast smjenom ministra.

“Uzeli ste ulogu mandatara da odlučujete kad će biti izbori. Vaš mandat je upitan“, kazao je Orepić.

10:57  “Mogao samo kapitalizirati rezultat lokalnih izbora i odmah ići na izbore, ali nisam to učinio. Možemo sutra ići na izbore pa da se Bulj opet kandidira za župana“, kazao je Plenković.

10:53Je li neodgovorno biti protiv svog kolege ministra. To se zove politička presuda bez da se čuje druga strana. To što ste napravili nikad se nije dogodilo. Sjedili ste pored kolege godinu i pol dana. Stekao sam dojam da ste imali dobar odnos. Niste imali nikakav problem. Vi ste donijeli političku kvalifikaciju bez ikakve provjere. Zamjena teza vam ne prolazi što se vidi i po lokalnim izborima. Jesu li izabrani vaši župani možda. MUP funkcionira normalno. Resor radi i funkcionira”, kazao je Plenković.

10:51 Vlaho Orepić (Most) kazao je kako Plenković još nije predstavio većinu i nove ministre.

“Prouzročili ste potpunu političku nestabilnost. Mi smo značajan period bez ministra unutarnjih poslova. Državnom tajniku je zasigurno teško raditi taj posao bez ministra. je li neodgovorno jedan tako važan resor u ovom trenutku držati bez ministra”, kazao je Orepić.

9:55 SDP-ovac Željko Jovanović  je pitao premijera Plenkovića kada će otpustiti ministra Barišića zbog optužbi za plagijat, kojim je ključem izabrana nova “ultrakonzervativna” skupina za kurikularnu reformu te koliko ruku ima u Saboru.

Plenković je odgovorio:

“Vi prema svojim stavovima niste spremni na dijalog, a moje stručno povjerenstvo za kurikularnu reformu imalo je ljude iz različitih stranaka, iz manjina, iz oporbe itd. Sve to nije bilo u stručnom povjerenstvu koje je prije nekoliko godina imenovao premijer Milanović. Za razliku od vašeg diskvalificirajućeg pristupa moj je pristup uključiv”, rekao je Plenković i dodao da je Jokić izabran na temelju javnog poziva, a ne javnog natječaja.

Jovanović je uzvratio da mu nije zapravo ništa odgovorio i još jednom ga pozvao da pokaže 76 ruku i ako ih nema, da “izvoli raspisati izbore”:

“Nakon što je vaš prethodnik Tomislav Karamarko umrtvio kurikularnu reformu, vi ste ju pokopali. Nama ne treba klerikalna reforma, nama treba kurikularna reforma.”

9:47 Miro Bulj je podsjetio da je Most zatražio raspuštanje Sabora i rekao da su oni spremni na nove izbore.

“Ja mislim da je vrijeme bilo i prije samih (lokalnih) izbora da se ide na raspuštanje Sabora, a ne da se ide na političku trgovinu”, rekao je Bulj.

“Ovo je veća prevara i laž nego preslagivanje Tomislava Karamarka”, rekao je Bulj.

Također je dodao da s ovim HDZ-om više ne želi surađivati jer je to “dno dna”.

“Premijer Plenković je kopija Ive Sanadera, a ovaj HDZ se pretvorio u ono što njihovi birači nisu mogli ni sanjati.”

9:37  Počela je sjednica Sabora, otvorio ju je predsjednik Sabora Gordan Jandrković. U tijeku je čitanje dnevnog reda.

>>> Novi politički ‘fajt’: Grmoja žestoko ‘bocnuo’ Vrdoljaka

>>> Ništa nije gotovo? ‘Moguće da Središnji odbor HNS – a promjeni odluku o koaliciji s HDZ – om’

>>> Ništa od koalicije HDZ-a i HNS-a, Ivan Vrdoljak podnio ostavku


Komentari