NOVI OBITELJSKI ZAKON: Zabrana posvajanja i manja prava izvanbračnim parovima

hr.n1info.com

Na stranicama ministarstva objavljene su teze za izradu novog Obiteljskog zakona.

U Ministarstvu socijalne politike i mladih žele izraditi novi Obiteljski zakon. Sukladno tome, na stranicama ministarstva objavljene su teze za njegovu izradu.

Zbog novog zakona otvorena je i javna rasprava, a novi prijedlog donosi brojne promjene od kojih nisu sve pozitivne.

Izglasavanje novog zakona znači da će svi parovi morati na predbračno savjetovanje o pravnim posljedicama zasnivanja braka, pravima i obvezama bračnih drugova, s naglaskom na roditeljska prava i ogovornosti, načela uređenje zajedničke roditeljske skrbi, zajamčena prava djece i imovinskopravne odnose.

Ministrica Bernardica Juretić navodi kako su do tih zaključaka došli na temelju iskustva radne skupine koju čine suci, odvjetnici, djelatnici centara za socijalnu skrb te medijatora koji se svakodnevno bave tim problemima.

Izvanbračnim parovima posvajanje će biti zabranjeno

“Mi svi idemo u brak iz ljubavi, a ne iz računice, ali nažalost svjesni smo i velikog broja rastava brakova i problema koji nastaju poslije oko djece i imovinskog prava”, kazala je Juretić.

Ipak naglasak na roditeljska prava i odgovornosti nije jedino što novi zakon donosi. Naime, unošenjem izmjena, izvanbračnim partnerima zabranilo bi se posvajanje, prije rastave bilo bi uvedeno obavezno mirenje, nastao bi registar bračnih ugovora, institut obiteljskog doma bio bi ukinut, uvela bi se naplata nadzora od roditelja, licenciranje nadzornika nad roditeljskom skrbi, ali i povratak potpunog lišenja poslovne sposobnosti.

Bračne i izvanbračne zajednice više ne bi bile izjednačene

Donošenjem novog Obiteljskog zakona znak jednakosti između bračnih i izvanbračnih zajednica nestao bi. Osim toga ukinuo bi se i Centar za posebno skrbništvo koje zapošljava specijalno educirane odvjetnike koji zastupaju djecu u razvodima, postupcima ovrha  te posvajanja te druge ranjive skupine.

Inicijativa za promjenu zakona potekla je od Ustavnog suda koji je početkom godine pitao Vladu što kani učiniti s Obiteljskim zakonom s obzirom na veliku količinu ustavnih sudskih postupaka koji su ponovno pokrenuti nakon što je prethodni zakon iz 2014. suspendiran, rekla je koordinatorica radne skupine za izmjenu Obiteljskog zakona Ljubica Matijević Vrsaljko.

Radna skupina je rekla da je zakon loš, konfuzan, kontradiktoran, prenorminaran i nejasan te da su neke stvari vrlo problematične, kaže Matijević Vrsaljko.

Prvo obavezno savjetovanje pa tek onda razvod

“Primjerice, ako idete u postupak razvoda, ne možete se razvesti ako niste završili postupak obveznog savjetovanja kojem je cilj napraviti plan zajedničke roditeljske skrbi. No, praksa pokazuje da u slučaju nasilja roditelji zaključe plan možda i na štetu djeteta, samo da se rješe nasilnog partnera“, kazala je Matijević Vrsaljko.

Koordinatorica radne skupine zaključila je i kako država ne bi trebala dozvoliti da se ljudi razvode “kao po platnom nalogu” već bi netko trebao reći je li plan plan zajedničke roditeljske skrbi u interesu djeteta.

Najavila je i kako se zakon neće donositi na brzinu već treba biti odraz volje struke i većine građana jer se odnosi na sve građane, s obzirom da se svi nalaze u nekim obiteljskim odnosima.

>>>NAJAVLJENA IZMJENA OBITELJSKOG ZAKONA: Par će prije sklapanja braka morati proći predbračno savjetovanje


Komentari