Neravnopravnost spolova i dalje sve češći problem: Žene rade više od muškaraca, a manje su plaćene

FOTO: Marko Lukunic/PIXSELL

“Neravnopravnost ne smije ostati poslovna tajna” naziv je kampanje koja se održala u subotu 18. ožujka u okviru javnog događanja na Trgu Petra Preradovića.

Neravnopravnost spolova sve je češći problem u društvu, a poglavito u poslovnom okruženju.

Neravnopravnosti spolova u društvu svjedoči činjenica o sve težem zapošljavanju žena. Tako tvrde organizatori kampanje ” Neravnopravnost ne smije ostati poslovna tajna”.

Zamjenica gradonačelnika Zagreba, Vesna Kusin ovom prilikom je istaknula kako cijeli problem oko neravnopravnosti spolova u društvu kreće iz obitelji. Roditelji bi svakako trebali usmjeravati mušku djecu da se odnose prema djevojčicama s poštovanjem, a djevojčice bi trebale raditi zadatke koji se inače smatraju muškima.

Također, primijetila je kako problem neravnopravnosti žena ne potiču nužno muškarci, nego su uzrok i same žene. One se trebaju odnositi bolje jedna prema drugoj te će tek tada to moći učiniti i muškarci.

Helena Štimac Radin, v.d. ravnateljice vladinog ureda za ravnopravnost spolova tvrdi kako se sve veći problem neravnopravnosti spolova ogleda u poslovnom okruženju gdje se žene teže zapošljavaju, više rade od muškaraca te su za iste ili slične poslove manje plaćene od muškog dijela populacije.

Očigledno problem neravnopravnosti spolova postoji u svim sferama života, no najprisutniji je ipak u poslovnom kontekstu. Hoće li se taj problem riješiti ostaje pitanje, no zasigurno će na hitna rješenja u budućnosti podsjećati ovakve i slične akcije, piše HRT.

Akciju su podržali i igrači KHL Medveščak.


Komentari