MEDIJI SU VAM OVO PREŠUTJELI: Lovrinović otkrio šokantne detalje s prve financijske sjednice!

Facebook

Kao što to obično biva, dok se ostatak Hrvatske bavi velikim stvarima, kao što su smjena ministra Crnoje i prosvjedom pred Vijećem za elektroničke medije zbog trodnevnog gašenja Z1 televizije, iza nekih drugih, zatvorenih, vrata odvija se nešto puno važnije za spas naše države.

Jedan od većih gubitnika na prošlim izborima, iako je bio na strani pobjednika, nesuđeni ministar financija Ivan Lovrinović, najavio je još prošloga petka kada se izglasavala Vlada, kako ne podržava to što se gospodarski program sveo samo na teze bez rokova i kako se on kao jedan od sudionika stvaranja programa te reforme osjeća izigranim. Narednih dana predsjednik udruge Promijenimo Hrvatsku koja djeluje pod kapom Mosta, Lovrinović i još dvojica članova te stranke, Martinović i Mišić, najavljivali su osnivanje svog kluba u Saboru koji će i dalje pokušavati nametnuti ono što su prvotno planirali, te eventualno doći do željenih reformi. No, do tog momenta, Lovrinović je kazao kako će podržavati rad Mosta jer je još uvijek njihov zastupnik, ali da će birači s vremenom shvatiti kako Most ne radi ono što je obećao.

Photo: Patrik Macek/PIXSELL
Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Objavio šokantne činjenice

Iz nekog razloga, Lovrnović smatra da će svojim ofenzivnim objavama na Facebooku istjerati pravdu, pa se tako malo malo obruši na nekog kolegu ili pak na cjelokupni sustav koji trenutno djeluje, a kojeg on smatra lošim. Zna se Lovrinović koji puta i zaigrati i reći malo previše, ali neki puta objavom zna šokirati. U ovome slučaju radi se baš o ovom potonjem. Naime, Lovrinović je na svom Facebook profilu otkrio vrlo zanimljive detalje s prve sjednice Odbora za financije i državni proračun u 8. sazivu Sabora.

Kao što to obično biva, dok se ostatak Hrvatske bavi velikim stvarima, kao što su smjena ministra Crnoje i prosvjedom pred Vijećem za elektroničke medije zbog trodnevnog gašenja Z1 televizije, iza nekih drugih, zatvorenih, vrata odvija se nešto puno važnije za spas naše države. Lovrinović se pobrinuo da barem onaj broj ljudi koji ga prati na Facebooku sazna što se točno događalo jučer iza zatvorenih vrata prve sjednice. Otkrio je kako postoji veoma ozbiljni problemi koje je ova Vlada naslijedila od prošle. Prva sjednica doticala se javne nabave, poslovanja političkih stranaka i upravljanja sportskim dvoranama.

Kao najveće probleme istaknuo je nesređenu papirologiju kod većine velikih dvorana u Hrvatskoj (Arena, Poreč, Zadar, Varaždin), nadalje, spomenuo je kako je stanje oko javne nabave alarmantno i kako je nužno mijenjati zakon jer on pogoduje razvoju korupcije. Za kraj dodao je frapantan podatak u kojem tvrdi kako materijalni troškovi po zaposleniku u javnim poduzećima kreću od 20 do 400 tisuća kuna. Kako tvrdi, to uključuje, mobitele, gorivo, kartice i slično. Lovrinović je na koncu utvrdio da se, bude li se srezavalo kod novog proračuna, moglo uštedjeti između tri i četiri milijarde kuna.

>>> SKANDALOZNA OSTOJIĆEVA IZJAVA: Pročitajte s kim je usporedio članove aktualne Vlade! (FOTO)

Pismo Ivana Lovrinovića prenosimo u cijelosti

Danas je održana prva sjednica Odbora za financije i proračun Sabora na kojoj je ravnatelj Ureda za državnu reviziju g. Klešić a suradnicima prezentirao glavne točke nalaza u sferi javne nabave, poslovanja političkih stranaka i upravljanja sportskim dvoranama. Izvještaji Državne revizije su kvalitetni a nalazi u materijalima porazni. Tako je npr. sportska dvorana u Poreču napravljena bez studije isplativosti investicijskog eleborata, ona u Varaždinu bez ocjene rizika po grad, o Areni u Zagrebu nije uopće izvještavana Vlada troškovima i nema određene dozvole, za sportsku dvoranu na Višnjiku u Zadru prikupljen je novac emisijom obveznica što je bilo tri puta skuplje negoli da se uzeo kredit od banke i tako dalje. Da se čovjek smrzne!

Dr.sc Goran Marić je također izrazio razočarenje onim što se dešava i predložio da se iz takvih institucija ubuduće pozivaju odgovorne osobe na sjednicu našeg Odbora na svjedočenje, ili neku vrstu saslušanja kako bi se povećala odgovornost za javni novac i imovinu. Čvrsto sam podržao taj prijedlog jer su nalazi državne revizije koliko god bili dobri bezvrijedni ako se oni ne isprave u tim institucijama i ne odgovaraju konkretni ljudi.

Kada je riječ o javnoj nabavi tu sam također čuo podatke koji zvone na uzbunu. Tu se vrti ogroman novac i nužno je mijenjati i poboljšati zakon o javnoj nabavi jer pogoduje razvoju korupcije.

Kada je riječ o materijalnim troškovima u javnim poduzećima onda se oni po zaposleniku kreću od 20 do 400 tisuća kuna po zaposlenom!!! Da, dobro ste pročitali. Mobiteli, auti, gorivo, kartice, ovo, ono… Zato sam nakon svega izjavio da je naš javni sektor u stvari jedna velika štala koju treba konačno urediti.

Prije sastavljanja novog proračuna samo treba pažljivo proći kroz papire koje sam danas vidio i bilo bi jasno da se relativno lako može uštedjeti 3-4 milijarde kuna. Ustrajat ću na uvođenju reda u ovom području!

>>> LOVRINOVIĆ NAJAVIO ŽESTOK OBRAČUN: Kako će na ovu poruku reagirati Petrov i Karamarko? (FOTO)


Komentari