Hrvatska uvodi nova, stroža pravila za borbu protiv terorizma

Photo: Robert Anic/PIXSELL

Radikalni građani EU koji se pridružuju ISIS-u sve su veća prijetnja.

Hrvatska ima godinu i pol dana da prilagodi svoje zakonodavstvo novoj direktivi o protuterorizmu koju je izglasao Europski parlament. Cilj je osnaživanje borbe protiv terorizma, ponajprije protiv stranih boraca.

Sve veći problem su radikalni građani EU koji putuju u Siriju i Irak kako bi se borili. Naime, većinu terorističkih napada organizirali su baš domaći teroristi, koji su bivši strani borci. Europski parlament sada je usvojio teksk direktive napisan nakon napada u Parizu 2015. godine, a u njemu se predlaže i kažnjavanje pripremnih aktivnsti poput putovanja s ciljem organizacije terorističkih napada.

Ako ISIS propadne naglo će porasti broj boraca povratnika

Prema procjenama, čak pet tisuća Europljana uključilo se u rat u Siriji i Iraku i to kako bi se borili na strani terorističkih organizacija. Većina njih dolazi iz Francuske, Ujedinjenog Kraljevstva, Njemačke i Belgije.

Izvješća govore da se 20 do 30 posto njih vrati, ali slučaju konačnog poraza tzv. Islamske države u narednim mjesecima, broj povratnika mogao bi se naglo povećati, upozorava europol. Broj terorista koji samostalno pripremaju napade sve je veći, a policija ih sve teže kontrolira.

Što će se sve kažnjavati po novom?

“Postigli smo dobru ravnotežu između sigurnosti i strogog provođenja temeljnih prava zato što nema smisla imati sigurnost bez prava”, rekla je zastupnica Monika Hohlmeier (EPP, Njemačka). Za novu direktivu glasovalo je 498 zastupnika, dok ih je 114 bilo protiv, a 29 suzdržanih.

Ovu odredbu sve članice EU u sljedećih godinu i pol dana moraju implementirati u svoje zakonodavstvo. Njome se kriminaliziraju pripremne aktivnosti kao što su putovanja u svrhu pripreme terorističkih napada. Ovo se posebno odnosi na putovanja u Siriju kamo pojedinci idu kako bi se borili za ISIS ili u druge zemlje članice kako bi izvršili napad.

Osim toga, kažnjavat će se i izvršavanje ili odlaženje na edukaciju ili trening, bilo da se radi o odlasku u kampove ili edukaciji putem interneta. Financiranje terorističkih aktivnosti, veličanje terorizma, u što spada i dijeljenje sadržaja na društvenim mrežama, također će biti kažnjavano.

Hrvatska u Kaznenom zakonu već ima predviđeno sankcioniranje većine ovih kaznenih djela, ali provođenje zakona sada će biti pod nadzorom Europske komisije, piše Net.hr.


Komentari