Hrvatska povukla kandidaturu Zagreba za sjedište Europske agencije za lijekove, evo što kaže Bandić

Ivan Klindić

Odlučila je povući kandidaturu svega nekoliko sati uoči donošenja odluke o njezinu budućem sjedištu

Republika Hrvatska je odlučila povući kandidaturu za sjedište Europske agencije za lijekove, priopćeno je na stranicama Ministarstva vanjskih i europskih poslova.

“Takva je odluka donesena nakon naše ocjene postupka koji prethodi donošenju odluke o premještaju ove agencije iz Ujedinjene Kraljevine. Držimo da taj postupak ne osigurava vrednovanje svih kriterija na isti način, te da je bio podložan sugestivnim ocjenama same Europske agencije za lijekove. Republika Hrvatska je međutim u ovom postupku prikupila vrijedno iskustvo natjecanja za sjedište budućih agencija i tijela Europske unije. Držimo da bi temelj svih budućih odluka trebao biti načelo jednakosti među državama članicama, što ponajprije uključuje i ravnomjernu distribuciju sjedišta agencija i tijela Europske unije”, stoji u priopćenju MVEP-a.

Podsjetimo, grad Zagreb bio je jedan od 20-ak europskih gradova-kandidata za dobivanje EMA-e. EMA je agencija Europske unije osnovana 1995. i nadležna je za procjenu sigurnosti i odobravanje stavljanja lijekova na tržište Unije. Riječ je o jednoj od najvećih europskih agencija s nešto manje od 900 zaposlenih i s godišnjim proračunom od oko 300 milijuna eura. Prema nekim prognozama, iz Londona bi trebala iseliti do kraja 2019. godine.

Mnogi su još ranije isticali kako Hrvatska nije uložila dovoljno truda u lobiranje i pregovaranje. Hrvatska je jedna od rijetkih država EU koja još nije domaćin ni jednom tijelu Unije. Odluka o novom sjedištu EMA-e bit će donesena danas u Bruxellesu.

Bandić: ‘O tome odlučuje Hrvatska, a ne Zagreb’

Zagrebački gradonačelnik kazao je da je jučer informiran od predsjednika vlade i ministra financija da su povukli kandidaturu, istaknuvši da oni najbolje znaju zašto su to napravili.

Evo što je kazao na pitanja novinara kako je i zašto došlo do povlačenje kandidature Zagreba za sjedište Europske agencije za lijekove te je li Zagreb bio spreman za nju:

“Nemojte Zagrebu gurati ono što Zagreb ne radi. O kandidaturi i povlačenju kandidature odlučuje Republika Hrvatska. To je priopćilo Ministarstvo vanjskih i europskih poslova, oni znaju najbolje zašto su to napravili. Grad Zagreb nije slao nikakvu kandidaturu već je to učinila država, gradonačelnik je pošteno odradio dio svog posla u Bruxellesu i Londonu.

Pitajte ministre i premijera zašto je Hrvatska povukla kandidaturu jer imaju više informacija. Učinio sam sve što sam mogao i nešto se dogodilo, ne znam što. Na razgovorima na kojima sam bio nisam imao taj dojam. Žao mi je, nemam puno informacija o tome”, rekao je Bandić novinarima uoči tematske sjednice Gradske skupštine na temu gospodarenja otpadom u Zagrebu.


Komentari