Ginekolozi, stomatolozi i psihijatri najčešći su predmet žalbe pacijenata u Zagrebu

Pinterest / Ilustracija

Zagrebačke pacijenata u bolnicama i domovima zdravlja, izgleda, najviše muči (ne)stručnost liječnika.

Hrvatski zdravstveni sustav često je nenaklonjen prema onima koji trebaju pomoć, a potvrđuju to i brojne pritužbe pacijenata koje su tijekom 2016. stigle Povjerenstvu za zaštitu prava pacijenata Grada Zagreba.

Zbog liječničke nestručnosti dogodila su se dva slučaja sa smrtnim posljedicama i jedno komatozno stanje jer se često nitko ne javlja na telefonske pozive, ali i zato što su predmet neprimjerenog ponašanja od strane medicinskog osoblja. Tako, piše Dnevnik.hr, običan odlazak kod liječnika može biti traumatičan, a posljedice fatalne.

Primjer nestručnosti za Dnevnik.hr objasnio je Damir Jukica, koji je proteklih devet godina na čelu ovog gradskog povjerenstva osnovanog po direktivi EU-a. Naime, kazao je da im se nedavno obratila pacijentica koja je ostala bez bubrega i gušterače jer su dva stručna nalaza pokazala da na bubregu ima tumor dok ga na trećem nije bilo. Pacijentica je, kaže Jukica, operirana, no analiza je pokazala da ipak nije imala tumor, stoga se odlučila obratiti gradskog povjerenstvu.

Nažalost, ovakvi slučajevi i apel pacijenata često dolaze na adresu Povjerenstva kada ih sustav iznevjeri.

Ginekolog snimao svoje mlade pacijentice

Tako je Jukica naveo i slučaj ginekologa koji je snubio i snimao svoje mlade pacijentice, te im govorio da je potentan, bogat i utjecajan.

“Kada sam ga prijavio, na temelju iskaza jedne studentice, dobivao sam i čestitke iz nekih institucija jer smo se usudili dirnuti u nekog tko se smatrao nedodirljivim. Na kraju je cijeli slučaj za njega završio ipak bez većih sankcija, no bar je umirovljen jer da nije, tko zna koliko bi dugo još ponavljao svoja nedjela”, kazao je Jukica.

No, studentica je bila bez novca za privatnu tužbu, a prozvani ginekolog od nje je tražio da se ispriča.

Nerijetko se događa da je riječ pacijenta kontra riječi liječnika, iako je ishod u tom slučaju za njih uglavnom nepovoljan.

Jukica je naglasio za Dnevnik.hr da štite prava i interese pacijenata te postupaju i kada znaju da neće biti sankcija.

“Liječnicima i ravnateljima bolnica dajemo do znanja da su pod lupom, želimo da zdravstveni radnici budu upozoreni”, kazao je Jukica, te dodao i da reagiraju na slučajeve za koje saznaju iz medija.

Prikupili 212 pritužni pacijenata

Povjerenstvo je zaprimilo u 2016. godini ukupno 212 pritužbi pacijenata što u odnosu na 154 zaprimljenih tijekom 2015. predstavlja porast od 37,6 %.

Godinu dana ranije Povjerenstvo je dobilo 88 pritužbi što, primjećuje predsjednik Damir Jukica, nije zabrinjavajuće već samo ilustrira veću informiranost građana o njihovim pravima te činjenici da se imaju kome požaliti.

Najviše je pritužbi stiglo na rad i ponašanje bolničkih liječnika – 48 te nešto manje na liječnike obiteljske medicine – 43.

Najveći problem pacijentima predstavlja stručnost bolničkih liječnika (26 pritužbi) – u dva je slučaja nastupila i smrt pacijenta, a u jednom je pacijent pao u komu. Od ostale 23 pritužbe dvije se odnose na rad liječnika u rodilištima, a tri na način liječenja pacijenata oboljelih od autizma.

Kad je riječ o liječnicima obiteljske medicine, stigle su 43 pritužbe – najviše na rad – 18, nejavljanje na telefonske pozive – šest te pet zbog neprimjerenog odnosa prema pacijentu. Pacijenti su prijavljivali i neizdavanje uputnica te uskraćivanje prava na bolovanje.

Na medicinske sestre pacijenti su se požalili 16 puta, a sve prijave odnosile su se na nejavljanje na telefonske pozive i u za to određenom jednosatnom terminu.

Najviše pritužbi na psihijatre i stomatologe

Na liječnike-specijaliste stigla je 31 prijava, a najviše su se pacijenti žalili na psihijatre i stomatologe.

Jukica je istaknuo primjer Hrvata iz Amerike koji je došao u Hrvatsku napraviti zubne implantate koji su se brzo raspali. Stomatolog je nestao, a na telefon se nitko više nije javljao. Međutim, u roku od 15 dana povjerenstvo mu je uspjelo ući u trag u inozemstvu te je nesretnom čovjeku pristao vratiti plaćeni iznos, ali uz uvjet da slučaj ne ide dalje.

Psihijatri su poseban slučaj, a najviše primjedbi pacijenata ide na osporavanje vjerodostojnosti psihijatrijskih nalaza. Kako je riječ o opetovanim pritužbama na rad i profesionalnu etičnost nekoliko već “poznatih” psihijatara i psihologa-ovlaštenih sudskih vještaka,

Povjerenstvo je, kaže Jukica, ocijenilo “da bi u Kazneni zakon trebalo ugraditi pravo, uvjetno rečeno, osumnjičenika-pacijenata na drugo stručno mišljenje iz Zakona o zaštiti prava pacijenata”.

Diskriminacija Jehovinih svjedoka

Diskriminacija pacijenata nije zabilježena, iako u Povjerenstvu izdvajaju kao uvjetni slučaj diskriminacije ponovljene pritužbe predstavnika Jehovinih svjedoka iz Zagreba jer im još nije omogućeno tzv. beskrvno liječenje.

Riječ je o podvrgavanju operativnim zahvatima uz jamstvo da neće biti izloženi transfuziji krvi koja se kosi s njihovim vjerskim uvjerenjima.

Neutemeljene psihijatrijske dijagnoze i prisilno bolničko liječenje

Kao zaseban slučaj Povjerenstvo za zaštitu prava pacijenata izdvojilo je više predstavki roditelja djece oboljele od autizma koji smatraju da se u Hrvatskoj već godinama dijagnosticiraju i liječe na neodgovarajući način, pod stručnim vodstvom defektologa. Još dvije pritužbe stigle su radi postavljanja neutemeljenih psihijatrijskih dijagnoza te prisilnog bolničkog liječenja oboljelih od autizma na zatvorenim bolničkim odjelima.

Zbog broja zaprimljenih pritužbi i “očito sustavnog problema”, u Povjerenstvu navode da namjeravaju prikupiti informacije i stručna mišljenja iz zemlje i inozemstva te ih proslijediti, prošle godine reaktiviranom nacionalnom Povjerenstvu za zaštitu i promicanje prava pacijenata Ministarstva zdravstva.

Povjerenstvu je tijekom 2016. godine dostavljena samo jedna, i to anonimna, prijava pacijenta u kojoj je bilo navedeno da je jedan liječnik-specijalist za svoju uslugu tražio mito, no kako prijavitelj nije bio voljan dati niti svoj niti liječnikov identitet, daljnjih postupaka nije bilo.


Komentari