(FOTO) Deložirana zbog duga od 13 tisuća kuna: HMZO objavio fotografije devastiranog stana

FOTO: HZMO

Tvrdi da nakon deložacije nema gdje.

Zbog duga od 13 tisuća kuna Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje, 57-godišnja Zadranka Nada Bosnić deložirana je u utorak iz stana u ulici Josipa bana Jelačića u kojem živi već 46 godina. Stanarsko pravo Bosnić je naslijedila od majke. Najamninu je uredno je podmirivala do 1994. kada ostaje bez posla.

U međuvremenu joj, nakon deložacije, nije pronađen privremeni smještaj, a Centar za socijalnu skrb u Zadru dodijelio joj je jednokratnu pomoć.

“Na žalost nisam mogla stan otkupiti kada mi je mama umrla jer sam živjela od socijalne pomoći. Zbog toga sam sklopila ugovor o najmu s Hrvatskim zavodom za mirovinsko osiguranje koji je bio davalac stana na korištenje, a od 1991. su postali i vlasnici stana. No, nisam mogla plaćati niti tu najamninu”, rekla je Bosnić za Zadarski.hr. Tvrdi da nakon deložacije nema gdje.

O svemu se očitovao i HZMO, a koji u svom priopćenju navodi i kako Bosnić posjeduje stan u Zagrebu.

Priopćenje HZMO-a

Priopćenje Zavoda za mirovinsko osiguranje u nastavku prenosimo u cijelosti.

Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje vlasnik je stana u Zadru, Ul. bana Josipa Jelačića 6B koji je na temelju Ugovora o najmu stana sa zaštićenom najamninom od 14. travnja 1998. dan u najam gđi Nadi Bosnić. Budući da gđa Bosnić već godinama ne plaća zaštićenu najamninu ni druge troškove, HZMO je 11. travnja 2007. protiv gđe Bosnić podnio tužbu za iseljenje.

Općinski sud u Zadru je 27. lipnja 2013. donio pravomoćnu presudu u kojoj se nalaže Nadi Bosnić da iseli iz stana te da ga slobodnog od osoba i stvari preda u posjed i vlasništvo HZMO-a. Gđa Bosnić nije dobrovoljno postupila po presudi, stoga je HZMO zatražio donošenje rješenja o ovrsi radi ispražnjenja i predaje stana, koje je doneseno 21. ožujka 2014.

Na ovršno rješenje Nada Bosnić podnosila je žalbe, koje su Rješenjem Županijskog suda u Zadru od 13. ožujka 2017. odbijene kao neosnovane te je donesen Zaključak o provedbi ovrhe na licu mjesta, na adresi u Zadru, Ul. bana Josipa Jelačića 6B i zakazana ovrha za dan 18. travnja 2017. u 10:00 sati. Nada Bosnić je 27. ožujka 2017. tražila odgodu ovrhe, ali je Općinski sud u Zadru odbio prijedlog ovršenice te je 18. travnja 2017. sudski ovrhovoditelj proveo ovrhu.

U tijeku sudskog postupka HZMO je došao u posjed pravomoćnog i ovršnog Rješenja o nasljeđivanju Općinskog građanskog suda u Zagrebu od 10. listopada 2012. prema kojem je nakon smrti izvanbračnog supruga gđa Nada Bosnić jedina nasljednica stana u Zagrebu, površine 60,90 m2. Dakle, gđa Bosnić ima u vlasništvu stan u Zagrebu, stoga nije bilo prepreka za provedbu ovrhe i predaju stana Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje kao vlasniku stana.

Zatečeno stanje stana nakon deložacije pokazuje potpunu nebrigu za stan koji je u potpunosti devastiran i zahtjeva velika ulaganja kako bi se doveo u stanje potrebno za stanovanje”, navodi se u priopćenju.

Iz HZMO-a su u priopćenju priložili i fotografije predmetnog stana, na dan 18. travnja 2017. godine.

Bosnić: ‘Da, naslijedila sam stana, ali i jako veliki dug koji ne mogu platiti’

“Istina je da imam stan u Zagrebu. Naslijedila sam ga od pokojnog izvanbračnog supruga, ali i jako veliki dug koji ne mogu platiti. Taj stan je u jako lošem stanju, nema ni WC-a. Ne mogu ga ni iznajmiti da bi dio tog duga mogla platiti, mirovina mi je 1500 kuna, a oni traže da to osiguram iz stana. Od svoje mirovine to ne mogu. A i ovaj ovdje u Zadru je u istoj situaciji. Godinama nije održavan. Suđe sam prala u kadi koja nije za upotrebu”, izjavila je Bosnić za Index.

Zadranka kako ne zna što dalje raditi i kome se obratiti.

“Ne znam kako dalje, imam tako malu mirovinu, nemam ništa i nikoga da bih bilo što napravila”, kazala je, a osvrnula se i na angažman saborskog zastupnika Živog zida Ivana Pernara, koji je u Saboru upozorio na njezin slučaj.

“Čula sam za to što je napravio, njegov angažman smatram pozitivnim, ali ne znam hoće li se nešto uspjeti pomaknuti”, kazala je Bosnić.

Osuđena zbog pokušaja ubojstva

Antena Zadar podsjeća da je Nada Bosnić još 2002. godine bila osuđena na godinu dana zatvora zbog pokušaja ubojstva referentice u Centru za socijalnu skrb u Zadru. Mediji su tada pisali da je na djelatnicu nasrnula nožem. Socijalna radnica svojoj je napadačici sve oprostila jer se radilo o “činu očaja”.

Tijekom suđenja za pokušaj ubojstva socijalne radnice tvrdila je da ju je na ovaj čin navelo to što je od strane Centra bila zakinuta po pitanju ostvarenja svojih prava. Kako je kazala, tek nakon što je  uputila žalbu Ministarstvu rada i socijalne skrbi, počela je dobivati zakonski predviđenu naknadu.

Na Općinskom sudu protiv nje se vodio još jedan postupak, za kazneno djelo pokušaju nanošenja teške tjelesne ozljede, kada je napala jednu staricu u ulazu zgrade u kojoj stanuje.

Pernar stao u obranu Nade Bosnić

Sabor je jučerašnje zasjedanje nastavio raspravom o prijedlogu Zakona o potvrđivanju Sporazuma o suradnji između Europske zajednice i njezinih država članica i Švicarske Konfederacije, u borbi protiv prijevara i svih drugih nezakonitih aktivnosti koje štete njihovim financijskim interesima.

Na početku sjednice više je zastupničkih klubova zatražilo stanku, uključujući i Živi zid, koji je stanku zatražio zbog jučerašnje deložacije Zadranke Nade Bosnić. Njihov zastupnik Ivan Pernar rekao je da se sustav mora mijenjati, a potom je “gospodi iz HDZ-a” dao rok od 24 sata da zbrinu Nadu Bosnić.

“A ako ne, onda kao što ste nju deložirali i njezinog stana, morat ćete i mene s ove govornice. Neću otići dok ta gospođa ne dobije smještaj. I ako treba raditi cirkus da biste me shvatili ozbiljno, ja ću ga morati raditi. Vidim da vi na fine riječi ne reagirate”, poručio je Pernar

“Nada Bosnić jučer je deložirana nakon što je 45 godina živjela u tom stanu zbog duga od 13.000 kuna. U isto vrijeme, Ivica Todorić samo prema dobavljačima stvorio je 16 milijardi kuna duga. Ivica Todorić živi u dvorcu, ima batlera, portira, a Nada Bosnić je iz Zadra završila na ulici. Postavlja se pitanje je li to normalno?” rekao je Pernar.

Tko zna što slijedi danas…

>>> Pernar zaprijetio na sjednici: ‘Imate 24 sata da zbrinete Nadu Bosnić, u suprotnom ćete morati mene deložirati iz Sabora’


Komentari