Evo zbog čega će cijena plina u Hrvatskoj rasti

pixabay.com

Kućanstva će moći birati između više opskrbljivača.

Od 1. travnja cijene plina za opskrbu kućanstava formirat će se prema tržišnom principu. Iako bi veća konkurencija trebala donijeti niže cijene, stručnjaci najavljuju skuplji plin sve dok se cijene ne usklade s tržišnima.

Od 1. travnja ove godine kućanstva će moći birati između više opskrbljivača koji će sami formirati cijene, poput trenutnog stanja na tržištu električne energije. Nova konkurencija pokušat će potrošačima ponuditi što primamljivije uvjete.

Trenutno u Hrvatskoj posluje 35 aktivnih opskrbljivača plina u obvezi javne usluge. Većinom se radi o lokalnim distributerima koji pokrivaju ograničeno područje (jedan grad ili županija) opskrbljujući kućanstva po cijenama koje diktira država. Te tvrtke uglavnom nabavljaju plin od reguliranog veletrgovca, HEP-ove tvrtke Opskrba plinom, koja ga kupuje od Ine kao proizvođača, piše tportal.

Otvaranje tržišta otvorit će vrata i novim distributerima plina te se procjenjuje da će opstati pet do šest opskrbljivača koji će nuditi uslugu opskrbe na nacionalnoj razini.

U Hrvatskoj plin za kućanstva najjeftiniji

 

Velike ambicije ima njemački RWE koji je preuzeo koprivničku komunalnu tvrtku za distribuciju i opskrbu plinom, a i Prvo plinarsko društvo koje trenutno opskrbljuje oko 11.000 kućanstava na području Vukovara i devet susjednih općina.

Problem jest što otvaranje tržišta dolazi u vremenu kada su cijene plina osjetno porasle, stoga se nakon 1. travnja, unatoč konkurenciji očekuje rast cijena plina.

To potvrđuje i činjenica da je u Hrvatskoj plin za kućanstva među najjeftinijima u Europskoj uniji. Stotinu kilovata (KW) plina u Hrvatskoj košta 4,3 eura dok je prosječna cijena u zemljama EU-a 44 posto viša i iznosi 6,2 eura. Približno istu cijenu plaćaju građani Latvije i Litve. Najjeftiniji plin u Europskoj uniji plaćaju Rumunji (3,3 eura), a niže cijene od nas imaju još Bugari (3,7 eura) i Poljaci (3,9 eura). Daleko najskuplji plin plaćaju švedska kućanstva (11,3 eura), a znatno je iznad europskog prosjeka cijena plina u Portugalu (9,1 eura), Nizozemskoj (7,8 eura) i Italiji (7,3 eura).

S druge strane cijena plina za industrijske potrošače u Hrvatskoj je iznad prosjeka Europske unije. Dok hrvatske tvrtke plaćaju 3,3 eura za sto kilovata, prosjek EU-a je 3,2 eura. Ipak, tržno formiranje cijena ne znači potpuni nestanak države s tržišta, stoga će ona i dalje voditi brigu o stabilnosti i održivosti cijelog sustava, a kao vlasnik najvećeg veleprodajnog distributera (HEP) i glavnog proizvođača plina (Ina), i dalje će u velikoj mjeri utjecati na formiranje cijena.

 


Komentari