DRŽAVA PROTIV BAKE (84): Živi bez struje, vode i kupaonice, a mora vratiti 55 tisuća kuna!

Screenhshot

“Zamislite vi, kad se ja ovakva bolesna probudim, ja samo mislim na njih, odakle ću dati. Pa uzet će mi ovo sirotinje”, žali se Ljubica Trninić.

Ljubica Trninić (84)  primala je socijalnu pomoć, ali sustav socijalne skrbi u Virovitici sad se sjetio da baka Ljubica već deset godina na tu pomoć nema pravo jer je sa sinom i kćeri potpisala ugovor o uzdržavanju prije deset godina.

Čak 53.000 kuna, 13 posto kamata i sudske troškove. Toliko novca baku Ljubicu traži Centar za socijalnu skrb, a očekuju da vrati i sav dodatak za njegu i tuđu pomoć koji je primala u proteklih deset godina u iznosu od 500 kuna mjesečno.

“Zamislite vi, kad se ja ovakva bolesna probudim, ja samo mislim na njih, odakle ću dati. Pa uzet će mi ovo sirotinje“, žali se Ljubica Trninić, prenosi RTL.

Sporno je što je 2006. sa sinom i kćeri – koja ne živi s njima, sklopila ugovor o uzdržavanju. Centar sad retroaktivno zahtjeva novac nazad. Uz navedenih 50-ak tisuća kuna s kamatama, Ljubica je dužna podmiriti i 2000 kuna sudskih troškova. “Odakle?! Pa ja nemam tisuću kuna da me okreneš. Pa ja imam obiteljsku mirovinu”, kaže baka Ljubica.

Njezina mirovina iznosi 1800 kuna. Sin Damir je radno nesposoban, i jedini izvor prihoda mu je socijalna pomoć. Prostorije u kojima borave nemaju ni tekuću vodu ni kupaonicu, a WC im je poljski.

Žalili se bezuspješno

U nekoliko navrata su se žalili, ali to je bilo bez uspjeha. Ravnateljica virovitičke ispostave Centra za socijalnu skrb rekla je da su propisi su jasni.

“Korisnik koji je ostvario pravo na novčanu naknadu dužan je nadoknaditi štetu ako je na temelju neistinitih ili netočnih podataka ostvario pravo na novčanu naknadu na koju nije imao pravo ili ostvario zbog toga što nije prijavio promjenu koja utječe na gubitak ili opseg prava, a znao je ili je morao znati za tu promjenu”, kazala je.

Baka Ljubica tvrdi da je nitko nije upozorio što smije ili ne smije.


Komentari