Algoritam propada: Najveći lanac knjižara grca u dugovima, 300 ljudi moglo bi ostati bez posla

Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Prema pisanju medija najveći hrvatski lanac knjižara Algoritam je pred stečajem i zatvorio je sve svoje prodavaonice.

“Previsoki iznosi najma prostora doveli su do ove teške situacije, kao i golemi pad potrošnje u branši zadnjih godina”, rekao je za Jutarnji vlasnik Algoritma Antičević

Troškovi najma trebali bi biti oko pet posto prometa, a nama su trenutno oko 15 do 20 posto. No, nisu ti najmovi tako visoki, oni su podnošljivi za druge branše, ali ne i za ovu našu gdje je došlo do golemog pada potrošnje. I mogu posegnuti u vlastite rezerve. Branša nam je u teškim problemima, mi zapravo svi spašavamo jedan drugoga iz dana u dan”, kaže Antičević.

Slamka spasa koja bi mogla spriječili zatvaranje knjižara lanca Algoritam MK su hrvatski izdavači okupljeni u Zajednici nakladnika i knjižara pri Hrvatskoj gospodarskoj komori.  Oni su pokrenuli su pregovore koji bi mogli biti okončani već u četvrtak ili petak, kada će se znati tko će preuzeti u najam barem dio od 31 AMK-ovih prostora.

Predsjednik Zajednice nakladnika Mišo Nejašmić otkriva kako je AMK-u od ponedjeljka blokiran račun, a izdavači kao vjerovnici već su se uglavnom pomirili da nikada neće naplatiti 30-ak milijuna kuna koliko im AMK duguje za knjige prodane u proteklih godinu dana. Stoga im je sada ključno da se održi barem maloprodajni lanac koji čini 40 posto prodajne mreže knjiga u Hrvatskoj. Kada bi se knjižare zatvorile, nakladnici bi ostali bez ključnog prodajnog kanala, što bi ih dovelo u još nezavidniji položaj. U pregovorima između AMK-a i potencijalnih najmoprimaca se, ističe Nejašmić, vodi računa i o očuvanju radnih mjesta zaposlenih u knjižarama.

Ako bi AMK otišao u stečaj, izgledno je da bi izgubio i pravo na najam tih prostora koji vjerojatno tada više ne bi služili za prodaju knjiga.

Od Nejašmića Jutarnji doznaje i kako je većina AMK-ovih knjižara trenutačno zatvorena zbog inventure, a izdavačke kuće su zabranile daljnju prodaju svojih knjiga kako bi zaustavile gomilanje dugova. Budući da AMK nema gotovo ništa u svojem vlasništvu, nema ni mogućnosti dobivanja kredita za rješavanje tekuće nelikvidnosti koja se kreće između 30 i 60 milijuna kuna.

Manjak novca

Vlasnik Algoritma Antičević prije nekoliko dana je komentirao kako više ne može smanjivati plaće i broj zaposlenih kojih je oko 300.

U zemlji male kupovne moći, kupnja knjige smatra se velikim luksuzom, a posljednjih šest godina kontinuirano opada prodaja, ali i tiska se značajno manje naslova, dotacije za knjigu iz državne blagajne su se smanjile, knjižare pak najčešće plaćaju komercijalne najmove i sve teže opstaju. Domaćih naslova je malo, za kupovinu stranih izdanja sve je manje novca, izdavači sve teže naplaćuju ono što su plasirali u maloprodaju… Izdavačkoj industriji slabo se piše.

Tisak Media, koji ima 30 knjižara, kolateralna je žrtva priče s Agrokorom i njegova sudbina također je neizvjesna. Dio knjiga prodaje se i putem kioska Tiska kojih je diljem zemlje oko 1000, a koji su također vezani uz Agrokor.

Članak pročitajte ovdje.


Komentari