Bernardić: SDP će ubuduće imati 50 posto žena na listama

Marko Lukunic/PIXSELL

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić u subotu je na početku sjednice Glavnog odbora izvijestio je da je Predsjedništvo stranke jednoglasno usvojilo nacrt novog Programa SDP-a, pod nazivom “Za dobro društvo” koji ide u javnu raspravu nakon čega će se izglasati na konvenciji stranke koja će se održati 10. ožujka.

Javna rasprava trajat će do 1. ožujka, nakon koje će se Glavni odbor ponovno okupiti 3. ožujka i utvrditi konačni prijedlog Programa koji će predložiti konvenciji. Glavni odbor raspravlja i o prijedlogu novog Statuta koji, prema Bernardićevim riječima, unaprjeđuje demokratske standarde u stranci.

Najavio je da će se uvesti model ‘jedan član – jedan glas’ za izbor svih funkcija u stranci.

Kao doprinos mijenjanju paradigme politike u Hrvatskoj predsjednik SDP-a kazao je da će, po novom Statutu, SDP na izbornim listama imati 50 posto žena, naizmjenično, po takozvanom ‘zip-modelu’, pogotovo u svjetlu činjenice da vladajući odbijaju ratificirati Istanbulsku konvenciju za borbu protiv nasilja nad ženama i u obitelji.

“Hrvatska politika više neće biti ista jer će se ubuduće na listama naći 50 posto članica SDP-a, a više žena znači i bolju politiku”, ustvrdio je čelnik SDP-a.
Bernardić je kazao da je ponosan što dvadesetak akcijskih radnih grupa, ustrojenih na nedavnom team-buildingu u Ogulinu, radi svoj posao i priprema čitav niz zakonskih prijedloga nastojeći riješiti nagomilane probleme u državi. Članovima Glavnog odbora poručio je da moraju vratiti vjeru u hrvatsku politiku, institucije, pravosuđe, ujednačiti sudsku praksu kako se više ne bi događalo da se od prvostupanjske do pravomoćne presuda iz korijena promijeni.

Ponovivši već poznate probleme s kojima se SDP suočava, ali i goruća putanja u društvu, o kojima je u više navrata govorio, Bernardić je iznio i planove predstojećeg djelovanja stranke i rješenja koja će ponuditi, među kojima je istaknuo promjene Ovršnog zakona, po kojemu bi se riješilo pitanje starih ovršenika te uvela odredba po kojoj dužnici moraju najprije vratiti glavnicu čime bi se, vjeruju u SDP-u, olakšao njihov položaj jer se dug ne bi umnožavao.

Rekao je da se intenzivirao rad stranačkih savjeta te podsjetio da su još prije godinu dana ponudili rješenje po kojemu bi se sačuvala radna mjesta i proizvodnja u INA-i, ali ga vladajući nisu ni uvrstili na dnevni red Sabora.

U kritici vlasti, ponovno se osvrnuo na situaciju u vezi s Agrokorom, ustvrdivši da “i danas svjedočimo sustavnoj i legalnoj pljački u režiji vladajućih”. “Nemoguće je da savjetnici koji u Hrvatskoj, čiji građani teško žive, uz radnike koji u Agrokoru rade za minimalne plaće ispod četiri tisuće kuna, zarađuju za jedan mjesec koliko taj radnik za čitav radni vijek”, kazao je. Po Berrnardićevim riječima ljudi pitaju zašto iz zajedničke blagajne odlazi novac kojekakvim stranim konzultantima koji su u tvrtku došli jučer i što su za taj novac u Agrokoru.

Smatra kako je neuspjelo glasanje za Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa u petak u Hrvatskom saboru pokazalo da su vladajući izgubili većinu, dok, kako kaže, SDP ima ne samo dobre namjere, nego spremnost i sposobnost za reforme.
Glavni odbor SDP-a nastavlja rad raspravom o Programu i Statutu, a prvotne najave govore da bi sjednica mogla potrajati više sati.

(Hina)


Komentari