Vodič za Advent u Zagrebu: Ovo su lokacije i atrakcije koje ne smijete propustiti

Advent u Zagrebu službeno se otvara u subotu, kada će grad osvjetliti tisuće lampice. Budući da opet branimo titulu najljepšeg Adventa, oprganizatori su se i ove godine potrudili oko programa i ukrašavanja adventskih lokacija.

Popisali smo lokacije i atrakcije koje će vas očarati.

Ledeni park

Da ne biste pomislili da se na Tomislavcu samo kliže, tamo se svake večeri uživa i u odličnoj glazbi. Uz zvukove dobre glazbe, klizanje na otvorenom možete obogatiti mirisima i okusima raznih gastronomskih delicija, kao i brojnim kulturnim sadržajima za djecu i odrasle.

ledeni-park

Advent na Zrinjevcu

Bijeg od svakodnevice u perivoj s alejom od 220 platana jednako je čaroban u svako godišnje doba. No, samo u vrijeme Adventa velike krošnje zasvijetle posebnim sjajem tisuća bijelih lampica, a stari glazbeni paviljon postane odredištem ljubitelja božićnih klasika i valcera .Osim unikatnih ukrasa i suvenira odabranih umjetnika, uživati možete i u zaboravljenim zagrebačkim specijalitetima.

FOTO: Ivan Klindić
FOTO: Ivan Klindić

Advent na Europskom trgu

U samom centru grada, pješačka zona Europskog trga za vrijeme Adventa postaje omiljeno okupljalište mladih. Koncerti, atrakcije, izložbe i bogata ponuda europskih gradova čini ovo mjesto nezaobilaznom zagrebačkom točkom za sve željne dobre zabave.

Advent na Europskom trgu
Advent na Europskom trgu

Zagrebačka božićna bajka

Na glavnom gradskom trgu čekat će vas Zagrebačka Božićna Bajka. Kućice će nuditi vrhunske gastronomske delicije, od popularnih vrhunskih kobasica i odličnog kuhanog vina pa sve do ekskluzivne ponude posebno stvorene samo za ovu prigodu. Svaki dan na ovoj bajkovitoj lokaciji očekuje vas zabavni program koji se sastoji od mnogobrojnih glazbenih izvođača, dječjih animacija tijekom dana te posebnih partija za večernji program.

advent

Vila Prekrižje

Vila Prekrižje otvara svoja vrata kako bi posjetitelji ekskluzivno tijekom Adventa u Zagrebu mogli posjetiti vilu u svoj ljepoti njezina tradicijskog, blagdanskog izdanja, te uživati u prigodnim glazbenim programima.

Vila Prekrižje je izgrađena kao novi gradski ljetnikovac 1942. godine prema projektu glasovitog arhitekta Ivana Zemljaka, graditelja najsuvremenijih škola hrvatske moderne arhitekture u međuratnom razdoblju.

Vila na Gornjem Prekrižju primjer je arhitektonskog stila koji naglašava uporabu elemenata hrvatske tradicijske arhitekture, a isti elementi vidljivi su i u oblikovanju i odabiru materijala.

Za opremanje interijera naručivan je od niza lokalnih obrtnika i proizvođača posebno dizajniran i izrađen namještaj u „narodnom stilu“: svjetiljke od kovanog željeza, uporabna tekstilna oprema i dekorativni komadi narodnog veza, drvene rezbarene seljačke škrinje te zidane peći s keramičkim pećnjacima koji svojim oblikom imitiraju one u seljačkim kućama. Zidovi su ukrašeni i opremljeni radovima niza hrvatskih umjetnika s temama i prizorima iz seoskog života, a drveni kosi dvostrešni krovovi prekriveni su slamom.

Fuliranje

Fuliranje pretvara maštu u stvarnost, a snove u realnost. Otkrijte adventsko carstvo na novoj lokaciji – zagrebačkom Strossmajerovom trgu, između Zrinjevca i Tomislavca. Pod motom: Life is a circus vodevas u svijet neobičnog, razigranog, maštovitog i veselog. Nespojivo su spojili i sve to obojili zimskim vrućim ritmovima, bojama, okusima i mirisima.

Circus Gourmet Ring postaje utočište sladokusaca i sladostrasnih miomirisa – za sva vesela i razdragana nepca, uz neizbježne, lude kombinacije adventskih pića i napitaka. Zagrijat će i vaše tijelo i vašu dušu – od kuhanih i nekuhanih vina, punčeva,zimskih koktela,toplih čokolada,aromatičnih čajeva, kreativnih žestica, za svakoga ponešto.

Fuliranje u Tomicevoj 2016

Advent u Tunelu

Božićna bajka u tunelu Grič započinje 3. prosinca pod tematskim nazivom “Sjećanje”. Naime, do 17. prosinca tunel će izgledati kao ulica iz doba Charlesa Dickensa, odnosno starog Gornjeg grada.

“Advent. Dođite do tunela Grič. Zatvorite oči. Uđite. Otvorite oči”, najava je kojom organizatori opisuju ovaj tematski dio.

Drugi tematski dio u tunelu će se odvijati od 18. prosinca pa sve do 7. siječnja, a čarolija ovog dijela oduševljavat će najmlađe. Scenografiju će činiti predimenzionirane dječje igračke, a ovaj dio odvijet će se pod nazivom “Želja”.

“Svatko ima pravo na veliku želju za Božić. Koliko veliku? Odgovor je u tunelu Grič.”, navode organizatori.  Zborovi koji će izvoditi adventske pjesme uveličat će i ovogodišnju božićnu bajku u tunelu Grič koju željno iščekujemo.

Adventu Marićevom Prolazu

Doba je Adventa skromno, kićenje počinje tek za Badnjak. Zato je i Marićev prolaz skromno ukrašen, ali je sasvim u duhu pravog Adventa. Isprepletene bijele grane prošarane led lampicama. Ljudi prolaze kroz pravi tunel od granja i ulaze u raskoš drugih atrakcija.

large_mariev-prolaz@101@5a059ec9c3075

Advent u Klovićevim dvorima

Na najljepšoj gradskoj pozornici, u idiličnom okruženju Gornjeg Grada, ova adventska atrakcija bit će sinonim za dobru zabavu, nezaboravne trenutke i najljepše adventske uspomene.

Osim besplatnih koncerata, nastupa glazbenih zborova, te bogate i jedinstvene gastronomske ponude, Advent u Klovićevim dvorima ponudit će zabavu za cijelu obitelj.

Još jedna adventska atrakcija oduševit će sve ljubitelje lijepe fotografije i sve koji žele zabilježiti svoj poseban zimski trenutak na samom krovu grada. Za najljepšu adventsku fotografiju s pogledom na Zagrebačku katedralu bit će postavljen poseban okvir – mjesto za fotografiranje i to ne bilo kakvo. Iz okvira će za najljepšu fotografiju, kad to poželite, padati snijeg.

large_-advent-u-klovievim-dvorima-26@31@5a0956c7e9a38

Priča s Griča

Priča s Griča – bajkovita adventska lokacija na Gornjem gradu, smještena između kule Lotrščak i zgrade DHMZ-a, na prekrasnoj povijesnoj Vranicanijevoj poljani. Na Vranicanijevoj poljani moći ćete uživati u gastronomskoj ponudi za istinske bonvivane te nastupima probranih jazz glazbenika i DJ-a koji će vaše uši milovati, a noge mamiti jazzy grooveovima i srodnim plesnim ritmovima.

Čudesnu i pomalo mističnu atmosferu dodatno će naglasiti scenografski elementi koji se ne jednostavno mogu opisati. Morat ćete se “popeti” na Gornji grad i vidjeti ih uživo!

large_vranicanijeva@29@5a099c1889455

Advent na Strossu

Kada sanjamo Advent i božićno raspoloženje uvijek je prepuno mirisa finih jela, šarenilo lampica i ukrasa, topline koju pružaju drage osobe i glazbe koja nas raduje. Na zagrebačkom Gornjem gradu stvoreno je mjesto koje snove pretvara u javu, a tu ćete uvijek pronaći dobru zabavu i osobu dragu. Advent na Strossu poput maloga grada ima sve što sklad duha i tijela stvara. Svakodnevni koncerti i nastupi DJ-a, likovne vikend – radionice za djecu u predivno uređenom prostoru uz savršenu ponudu hrane i pića najljepši pogled na Zagreb učinit će nezaboravnim doživljajem.

large_stross-58e795401315c

Žive Božićne jaslice

Djevojke i mladići, štićenici zajednice Cenacolo koji su nekoć hodali rubom života, rođenje Isusa doživljavaju kao vlastito ponovno rođenje. Stoga ne čudi što u predstavu unose posebnu snagu te prenose utjehu i mir svim promatračima. Jaslice, štalica, građani Betlehema, domaće životinje, mudraci s Istoka i pastiri, odvest će vas u vrijeme Isusova rođenja i pružiti Adventu posebno ozračje.

dscf7654-57f78a217e6c7

Caffe De Matoš

Najromantičniju blagdansku atmosferu potražite na Strossmayerovom šetalištu u ‘Caffe de Matoš’ gdje ćete iskusiti gurmanske poslastice ugostitelja te pronaći drugačije suvenire za poklone vašim najdražima. Zaplešite  na Plesnjaku svaku večer od 18h do 20h te vikendom od 11h do 13h i od 18h do 20h uz živu glazbu vrhunskih ‘street-style’ glazbenika.

Backo Mini Exspress

Na tri četvorna metra unutarnjeg prostora makete već je postavljena Sljemenska skijaška staza, sa snijegom, skijašima, borderima, pratećim službama koje rade na održavanju staze, ali i ono što Sljemenu već dugo nedostaje – žičarom.

Uz veliko skijalište – umanjeni prikaz Snježne kraljice na Sljemenu, na maketi je postavljeno i klizalište na Tomislavovom trgu.

Uz stotinu vlakova u stalnom postavu makete, tijekom Adventa, Backo Mini Expressom će prometovati i nekoliko vlakova u blagdanskim bojama i dekoracijama uz zvučne kulise božićnih pjesama, s obiljem maketarske blagdanske dekoracije, te skulpture Djeda Božićnjaka i prigodnih darova.

Samo za potrebe Adventa na tračnicama će prometovati Agram Advent Express – poseban vlak u bojama Zagreba, te s blagdanskom dekoracijom uz natpis s čestitkom za Sretan Božić. Dodatno ozračje blagdana pojačat će i prigodnom blagdanskom glazbom, posebice hrvatskim narodnim blagdanskim pjesmama.

large_backo-naslovna@113@5a02e8072b899

[box type=”info” align=”” class=”” width=””]PROGRAM OTVORENJA ADVENTA U ZAGREBU – 02.12.2017.

17:00 paljenje svijeće na Manduševcu, Trg bana J. Jelačića

18:00 program otvaranja na Ledenom parku

19:00 program na Fuliranju – Life is a Circus

19:50 paljenje lampica na Adventu na Zrinjevcu

20:30 koncert Jinx-a na Europskom trgu

21:00 snijeg na Božićnoj bajci, Trg bana J. Jelačića[/box]


Komentari